Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Hazai és Határon Túli Tehetségsegítő Tanácsok Fóruma Budapesten

2013. november 18.
November 6-án és 7-én rendezték meg a Hazai és Határon Túli Tehetségsegítő Tanácsok Fórumát Budapesten. 
November 6-án, szerdán, valamint 7-én, csütörtökön tartották meg a Hazai és Határon Túli Tehetségsegítő Tanácsok Fóruma című konferenciát a budapesti Griff Hotelben, melynek fő szervezője és házigazdája Kormos Dénes, a Tehetségsegítő Tanácsok koordinátora volt.
 
Az első napon az Erdélyi, a Székelyföldi, a Vajdasági és a Felvidéki Tehetségsegítő Tanácsok képviselői ismerkedtek meg a hazai Tanácsok eddigi működésének tapasztalataival. Elsőként Kormos Dénes, A Tehetségsegítő Tanácsok helyzete és működésük tapasztalatai Magyarországon címmel tartott előadást. A hazai Tanácsok közül az egyik legeredményesebben működő Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanácsot Sárdi Péter elnök mutatta be. A szakmai program konzultációval folytatódott, amelyet De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke vezetett A határon túli Tehetségsegítő Tanácsok működésének tapasztalatai címmel. A konzultáció során főként a felmerült nehézségekről, valamint az általuk elért eredményekről beszélgettek a résztvevők. Megfogalmazták közös javaslataikat arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne eredményesebben és hatékonyabban felhasználni a Nemzeti Tehetség Alap határon túli támogatásra fordítható forrásait. 
 
A nap zárásaként a javaslatokról, a pályázati rendszer problémáiról, lehetőségeiről tartalmas és hasznos konzultációt folytattak a részvevők dr. Szvathné dr. Szalay Mártával, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgató-helyettesével.
 
A második napon dr. Balogh László, a Tehetséghidak Program szakmai vezetője tartott előadást a program eddigi eredményeiről és az általa kínált további lehetőségekről, majd a Tehetségsegítő Tanácsok tehetséghálózatban betöltött helyéről és szerepéről beszélt. Dr. Balogh László előadását követően a délelőtti program Sarka Ferenc, a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnökének előadásával folytatódott, aki a Tehetségsegítő Tanácsok Országos Kollégiumának tehetséggondozó hálózatban betöltött szerepéről beszélt. Ezt követően dr. Szvathné Dr.Szalay Márta tartott tájékoztatót a Nemzeti Tehetség Program 2013-2014. évi várható pályázatairól, különös tekintettel a Tehetségsegítő Tanácsokra. Nagy érdeklődéssel hallgatták a résztvevők De Negri Ibolyát, aki a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács munkáját mutatta be. Előadásában főként azokról a programokról beszélt, amelyekkel segíteni kívánják a magyar gyerekek tehetséggondozását a Vajdaságban, így például az általuk szervezett Tehetségnapokról, versenyekről, tanulmányi utakról, valamint közösségépítő programokról adott áttekintést. 
 
A délutáni program részeként Kormos Dénes a Tehetséghidak Program 12. projekteleméről adott tájékoztatást, mely a Fiatalok felelősségvállalása nevet kapta, és melynek felhívásaira majd a Tehetségsegítő Tanácsok pályázhatnak a közeljövőben. 
 
Az egyik legizgalmasabb talán A Tehetségsegítő Tanácsok Országos Kollégiuma Mentori Programja című előadás volt. Kormos Dénestől a mentori program kidolgozójától megtudtuk, hogy mi a lényege, célja és hogyan működik a Mentori Program. Ebben segítettek azoknak a Tanácsoknak a beszámolói is, akik már megvalósítottak egy-egy ilyen programot, és jó gyakorlataikat most megosztották a többi Tanács képviselőjével is, egyféleképpen utat mutatva nekik, hogyan lehetnek mentorai ők is más településnek, térségnek. 
 
Bemutatta a mentori programját Kaposvár-Somogy Megyei, a Körös-vidéki, a Nagykanizsa és Térsége, valamint a Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítő Tanács.
 
A konferencia a Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiuma munkacsoportjainak megbeszélésével zárult. Bepillantást nyerhettünk egy helyi, egy megyei-térségi, egy felsőoktatási, egy határon túli, valamint egy tematikus Tehetségsegítő Tanács munkájába. Ebben Agárdiné Burger Angéla, Sárdi Péter, dr. Kovács Zoltán, De Negri Ibolya és Potocki Ferencné munkacsoport vezetők voltak segítségünkre.